Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj chce proměnit okolí úřadu, na jaře vyhlásí soutěž o nejlepší architektonický návrh

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 02. 2017 13:29
  • Majetek a investice

Sdílet článek

Liberecký kraj poprvé využije architektonickou soutěž na úpravu veřejného prostranství v okolí svého sídla. Celé území, budovy a pozemky, by měly tvořit jednotný celek. Soutěž o návrh chce kraj zahájit v dubnu. Výsledky by měly být vyhlášeny do konce letošního roku a při výběru návrhu bude kraj vázán stanoviskem hodnotící poroty. V České republice bylo v loňském roce takovým způsobem soutěženo asi 60 projektů.

„Chceme podle zákona o zadávání veřejných zakázek najít nejvhodnější návrh a následně postavit kvalitní stavbu s co nejnižšími investičními náklady. Soutěž bude veřejně přístupná všem zájemcům. Ustavující zasedání hodnotící poroty se uskuteční už 8. března,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Soutěže o návrh jsou rozlišované podle účelu:
projektové, jimiž se rozumí soutěže, na které navazuje řízení o zadání projektové dokumentace,

ideové, jimiž se rozumí soutěže pro zjištění portfolia názorů na řešení stavby nebo území.

Soutěž Libereckého kraje bude ideově řešit území v širším okolí krajského úřadu. Vzhledem k tomu, že zpracovatelé územního plánu Liberce uvažují o protažení cyklostezky kolem úřadu, je předmětem tohoto návrhu zpracování ideového řešení pohybu pěších a cyklistů k úřadu a okolo něj ke křižovatce s Košickou ulicí.

Projektově bude soutěž řešit parkovací plochy před „Evropským domem“ a mezi vedlejšími objekty včetně přemostění přímo před vstupem do objektu krajského úřadu, dále rekonstrukci parku na pozemcích mezi CHKO, kulturním domem, zadním traktem obchodního domu Forum a parkovištěm.

„Přemostění přímo před vstupem do objektu úřadu bude znamenat snazší přístup pěších od více směrů do budovy, možnost vyřazení nevyhovující lávky v majetku Liberce a případný přejezd rezidenčního vozidla,“ pokračuje náměstek Marek Pieter.

Hlavní vjezd vozidel na parkoviště, kde může vzniknout až 45 míst, by měl být z ulice Náchodské, od zadního traktu obchodního centra Forum. U obslužné komunikace budou navržena další dvě parkovací místa pro elektromobily s možností jejich nabíjení. Veškeré zpevněné plochy v okolí budou sjednoceny.

Investiční náklady projektového řešení činí cca 30 mil. Kč.

„Pro hodnocení návrhů včera rada kraje schválila členy poroty. Jejich úkolem bude posoudit soutěžní podmínky, projednat je a odsouhlasit jejich znění. Odborníci dále posoudí předložené soutěžní návrhy a navrhnou jejich ocenění, popřípadě odměnění podle závazných kritérií obsažených v soutěžních podmínkách,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

řádní členové poroty nezávislí:
Prof. Ing. arch. akad. arch. Jiří Suchomel                        
Ing. Tomáš Hradečný                                                       
Ing. Martina Forejtová                                             
Ing. arch. Filip Horatschke                                               
náhradník: Ing. arch. Pavel Buryška                       

řádní členové poroty závislí:
Martin Půta, hejtman Libereckého kraje
náhradník: Marek Pieter, náměstek hejtmana, řízení rezortu dopravy, investic a veřejných zakázek – Liberecký kraj
Ing. Karolína Hrbková, náměstkyně pro životní prostředí, veřejnou zeleň a cestovní ruch - Statutární město Liberec
náhradník: Ondřej Petrovský, zastupitel Statutárního města Liberec
Ing. Tomáš Hocke, starosta města Turnov
náhradník: Ing. Jitka Volfová, statutární náměstkyně hejtmana, řízení rezortu ekonomiky, správy majetku a informatiky – Liberecký kraj

Ustavující schůze poroty se bude konat 8. 3 2017.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky