Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj připravuje další nákup energií na komoditní burze

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 25. 01. 2017 11:17
  • Majetek a investice
  • Sociální

Sdílet článek

Liberecký kraj centrálně nakoupí elektřinu a zemní plyn na příští rok opět prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno. Nákup i tentokrát připravuje pro krajský úřad, krajské příspěvkové organizace a účast nabídne také obcím Libereckého kraje. Silovou elektřinu a komoditu zemního plynu zajistí v objemu zhruba 60 mil. Kč. Rada kraje na svém včerejším jednání vybrala dohodce společnost FIN – servis a.s., Kladno.

Youtube video

Za rok 2017 kraj díky aukčnímu nakupování a velmi nízkým cenám komodit ušetří na energiích přes 33 mil. Kč. „Centrálními nákupy Liberecký kraj ročně dosahuje milionových úspor. Od roku 2014 nám náklady za komoditní složky klesly celkem o téměř 154 mil. Kč. Věřím, že i nejbližší nákup na burze přinese u škol, domovů seniorů i v krajské nemocnici v Liberci další úspory,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Pro získání dobré ceny silové elektřiny či komodity zemního plynu je důležitá činnost dohodce, což je členská společnost burzy, se kterou centrální zadavatel  uzavírá dohodu o zprostředkování burzovních komoditních obchodů,“ vysvětluje náměstek Pieter. Rada kraje na včerejším jednání vybrala spolupráci s dohodcem FIN – servis a.s., Kladno.

Dodávky energií budou pro obchodování na komoditní burze rozděleny do kategorií, které odpovídají současnému způsobu rozdělení portfolia odběrných míst.

Nákupem energií na Českomoravské komoditní burze Kladno budou zajištěny dodávky elektřiny a zemního plynu v režimu smluv o sdružených službách na období od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2018. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky