Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj jako první veřejná instituce použil v e-aukci hodnotící kritérium náklady životního cyklu

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 10. 2016 13:59
  • Majetek a investice

Sdílet článek

Po úspěšném nákupu velkokapacitních automatických praček zrealizoval Liberecký kraj počátkem září prostřednictvím elektronické aukce také centrální nákup myček. Čtyři krajské domovy seniorů mohou pořídit devět profi myček za 519.981 Kč. Hodnotícím kritériem e-aukce byly náklady životního cyklu přístroje včetně DPH. Liberecký kraj je první veřejnou institucí, která toto kritérium zvolila.

Informace o připravované aukci Liberecký kraj uveřejnil na svých stránkách. Následně bylo vyzváno 14 dodavatelů k podání nabídky, přičemž elektronické aukce se následně zúčastnili 4 z nich. Hodnotícím kritériem byly náklady životního cyklu přístroje včetně DPH, a to za každé zařízení samostatně.

„Náklady životního cyklu byly vypočítány ze součtu konečné ceny a nákladů na spotřebu vody a elektrickou energii za běžný tříminutový mycí program za období čtyř let. Konečná cena představuje cenu za položku, tedy jednu myčku, včetně DPH, dopravu do sídla příspěvkové organizace, případnou demontáž stávajícího zařízení, instalaci a připojení, zprovoznění stroje a zaškolení obsluhy,“ vysvětluje ekonomický náměstek Marek Pieter.

Vzorec pro výpočet nákladů životního cyklu:

NŽC = konečná cena * počet ks + (spotřeba vody v litrech * počet mycích cyklů * cena vody v Kč * počet ks) + (příkon v kW * délka mycího cyklu v hodinách * počet mycích cyklů * cena el. energie v Kč * počet ks)

Vyvolávací cena myček byla stanovena ve výši 577. 996 Kč vč. DPH. Nabídkové ceny následně klesly celkem na částku 519.981 Kč vč. DPH. „U některých položek byly nejlépe vyhodnoceny myčky s nejnižší cenou, které měly také nejnižší spotřebu. Vzhledem k tomu, že jsme využili jako hodnotící kritérium náklady životního cyklu, tak byla také u jedné položky vyhodnocena jako nejvhodnější nabídka myčka s nejvyšší nabídkovou cenou. Tato myčka však z dlouhodobého hlediska, období 4 let, měla nejnižší spotřebu energie, ale i vody,“ říká náměstek Pieter.

Kritérium nákladů životního cyklu bylo v tomto případě zvoleno kvůli častému používání přístrojů a tím i následné možné úspory energií a vody. „Výběr nejlevnějšího přístroje neznamená vždy nízké náklady při jeho používání,“ dodává Pieter.

Přípravu a průběh elektronické aukce bude Liberecký kraj prezentovat na 12. ročníku eBF  - mezinárodní konferenci o elektronizaci nákupu a veřejných zakázek. Ta se uskuteční 9. - 11. listopadu 2016 v Ostravě.

V nejbližší době chystá Liberecký kraj elektronickou aukci na centrální nákup gastronomických technologií do kuchyní domovů seniorů v Libereckém kraji. Nově také připravuje e-aukci na stavební práce, v rámci kterých budou vyměněny vstupní dveře v Domově důchodců Jablonecké Paseky.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky