Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Statutární náměstkyně hejtmana si prohlédla majetek kraje v Ralsku

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 12. 2016 13:15
  • Majetek a investice
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Celkem 179 rozpadlých budov, pozůstatky po pobytu sovětských vojáků, má Liberecký kraj v bývalém vojenském prostoru Ralsko, 22 z nich jsou nebezpečné ruiny. Většinu území o rozloze 250 kilometrů čtverečních si ve čtvrtek 15. prosince projela statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, která má ve svém resortu i správu majetku.

„Na cestu Ralskem jsem se vydala, protože chci mít ucelený přehled o území. Zajímalo mě, v jakém stavu jsou naše objekty, a chtěla jsem si ujasnit majetkové vztahy. Některé pozemky patří vojenským lesům a statkům, další městu Ralsko, ale většina je Libereckého kraje. Všechny objekty jsou v dezolátním stavu a zejména dva bývalé štáby, které se nacházejí v blízkosti centra Ploužnice, jsou pro okolí velice nebezpečné. I přestože máme všechny budovy označené, že je do nich vstup zakázán, najdou se tací, kteří varování přehlížejí. Neuvědomují si, že hrozí jejich zřícení,“ říká statutární náměstkyně Jitka Volfová.

Prohlédla si také budovu bývalé tělocvičny, betonové bunkry, okolí rybníků i letiště v Hradčanech. Okolo něj se nachází 42 hangárů, tzv. úlů. Všechny objekty v prostoru jsou od předání armády do vlastnictví státu bez zajištění a ostrahy. Jsou zarostlé náletovou zelení, některé jsou zasypány demolicí sutin, protože byly rozebrány a vykrádány. Na několika místech jsou černé skládky odpadů a starých pneumatik. Neméně poškozená je další část vojenského výcvikového prostoru – Svébořice, kde se nacházela střelnice.

Z výraznějších objektů je už stržený někdejší bývalý kulturní dům v Ploužnici. Práce na jeho demolici začaly v polovině října a tento týden jsou dokončovány. K zemi šel kompletně celý trojlodní objekt s dvěma nadzemními podlažími s kinosálem, práce stály 2,4 mil. Kč. „Další peníze musíme hledat na demolici obou bývalých štábů, na které má Krajská správa silnic, správce areálu, už připravené demoliční výměry. V tomto území nás čeká hodně práce, je potřeba k němu přistoupit systematicky, aby celkové řešení přispělo k jeho rozvoji. V budoucnu by prostor mohl plnit několik účelů, a to jak turistický, tak třeba rozvojový ve vztahu k jiným podnikatelským záměrům,“ dodává náměstkyně.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky