Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipská nemocnice zrekonstruovala chirurgii, kraj přispěl téměř polovinou

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 06. 2020 14:38
  • Majetek a investice
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Českolipská nemocnice dokončila rekonstrukci a modernizaci dalšího svého oddělení. Po gynekologicko-porodnickém oddělení, které novou podobu získalo loni, přišlo tentokrát na řadu velké lůžkové oddělení s kapacitou 60 standardních lůžek - chirurgie. Lůžkové oddělení prošlo kompletní rekonstrukcí a modernizací. Pacienti mají k dispozici zcela nové pokoje, které jsou vybaveny novým nábytkem, televizemi a dalšími zařizovacími předměty. Nová jsou také veškerá sociální zázemí pacientů.

Na celém oddělení je pak možné se připojit na wifi. I zdravotníci pracují ve zcela novém prostředí, nelékařský personál zejména na velké nové sesterně, modernizace se dočkaly denní místnosti zdravotníků nebo lékařské pokoje. Na oddělení funguje také moderní komunikační systém sestra-pacient. V rámci akce zde byly realizovány nové podlahy, podhledy, elektrické rozvody a v neposlední řadě rozvody medicinálních plynů. 

„Jsem rád, že českolipská nemocnice je zase o krok dál ve zvyšování kvality péče o pacienty. Liberecký kraj jí pravidelně poskytoval pravidelný roční příplatek mimo základní kapitál ve výši třicet milionů, zastupitelstvo nyní schválilo, že v dalších osmi letech od roku 2022 to bude čtyřicet milionů," uvedl hejtman Martin Půta.

Celá rekonstrukce byla rozdělena do dvou základních etap dle jednotlivých částí oddělení, lamel. Rekonstrukce první lamely, chirurgie A, probíhala od září do prosince loňského roku, druhá etapa, chirurgie B, poté navázala v lednu letošního roku a dokončena byla vzhledem k pandemii covid-19 v polovině června. Lůžkové oddělení je oproti původnímu umístění na 6. a 7. patře nově na jednom podlaží, nachází se v 6. patře budovy monobloku.

„Jednoznačným cílem této akce bylo opět logické sestěhování oddělení na jedno podlaží nemocnice, logisticky přiblížit oddělení operačním sálům a zároveň nabídnout pacientům co nejvyšší komfort při návštěvě naší nemocnice,“ shrnul generální ředitel českolipské nemocnice Ing. Pavel Marek.

Celkové náklady na modernizaci Chirurgického oddělení dosáhly zhruba 18 milionů Kč. Podstatnou část finančních prostředků, celkem 8 milionů, poskytl na tuto rozsáhlou modernizaci a rekonstrukci českolipské nemocnici její akcionář, Liberecký kraj. Nemocnice pak opět oslovovala okolní města a obce, aby podpořili tuto investici a stali se tak partnery projektu. Velké poděkování zde patří bezesporu městu Česká Lípa, kdy zastupitelstvo města schválilo na tuto akci dotaci ve výši 900 tis. Kč, významný příspěvek ve výši 300 tis. Kč poskytlo také město Nový Bor nebo město Doksy, které podpořilo obě etapy celkovou částkou 200 tis. Kč. Poděkování patří jistě i obcím v regionu, které se k projektu připojily. Obec Horní Libchava podpořila modernizaci chirurgie částkou 20 tis. Kč, obec Okna poté částkou 10 tis. Kč. Zbylé finance šly z rozpočtu českolipské nemocnice.

 

TZ: Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky