Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Digitalizace i boj s inflací. Podnikatelé ve stavebnictví diskutovali s krajskými radními

16. 03. 2023

O digitalizaci, setkání Meet The Buyer, školních oborech ve stavebnictví a jejich podpoře, i o tom, jak Liberecký kraj kompenzuje nárůst cen materiálů stavebním firmám v oblasti dopravy, diskutovali zástupci Svazu podnikatelů ve stavebnictví s krajskými radními. Schůze se zúčastnili statutární náměstek Jan Sviták, náměstek Zbyněk Miklík a náměstek Jiří Čeřovský.  

„Válka na Ukrajině zasáhla stavebnictví opravdu zásadně. Liberecký kraj uhradí na kompenzacích firmám v oblasti dopravy bezmála 70 milionů korun. Takzvanou inflační doložkou jsou podpořeny stavby, plánované na více než jeden rok, u kterých není snadno předvídatelná doba inflace. Naším cílem je především celý proces zjednodušit a spravedlivě podpořit firmy,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Jan Sviták.  

Podkladem pro stanovení výše kompenzací jsou data poskytnutá Úřadem racionalizace ve stavebnictví a vztahují se na materiály, jakými jsou ocel, beton, asfalt nebo kamenivo.

„Jsem rád, že jsem měl možnost osobně se setkat se zástupci podnikatelů ve stavebnictví. Osobní komunikace s potenciálními dodavateli je podle mě zásadním bodem v úspěšné spolupráci. I proto každý rok v prosinci pořádáme setkání Meet The Buyer, jehož účelem je seznámit zájemce o veřejné zakázky s plánem pro další roky. Rádi bychom tímto způsobem seznámili dodavatele se záměry a prioritami Libereckého kraje,“ řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík.

Ve školství jsou v současné době v Libereckém kraji nabízeny různé stavební obory – například dlaždičské práce, malířské a natěračské práce, zednické práce, instalatér, tesař, zedník, stavebnictví, popřípadě geodézie a katastr nemovitostí.

„Liberecký kraj se snaží dlouhodobě a systematicky podporovat zájem žáků o stavební obory. Slouží k tomu projekty krajských středních škol, jako je třeba řemeslný projektový den na Střední odborné škole v České Lípě nebo projektování domu ve virtuálním prostředí a stavební laboratoř na průmyslovce v Liberci. Jsem rád, že jako kraj můžeme tyto projekty podpořit, protože kvalitních stavařů není nikdy dost,“ zakončil náměstek hejtmana pro resort školství, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Jiří Čeřovský.

Anna Vašková
odborný zaměstnanec
anna.vaskova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226308
Mobil: 739541516