Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Domov důchodců ve Velkých Hamrech bude mít novou přístavbu se zvláštním režimem pro 41 klientů

02. 12. 2020

Celkem 8.011.320,35 korun navíc vyčlení Liberecký kraj na vybudování přístavby domova se zvláštním režimem při Domově důchodců Velké Hamry, p. o. Zvýší se tím o 41 míst kapacita dosavadních prostor. Celkové náklady projektu činí 73 milionů korun, dokončen by měl být nejpozději na sklonku roku 2022.

Kapacita přístavby bude 41 lůžek pro cílovou skupinu osob s chronickým onemocněním, osob s demencí a lehkým duševním onemocněním. Přístup do ní bude zcela bezbariérový. „Pokračujeme v navyšování kapacity krajské sítě sociálních služeb pro seniory. Cílem projektu je navýšit lůžkovou kapacitu, zmodernizovat prostředí celého objektu a zajistit kvalitní služby pro klienty. Ve Velkých Hamrech vznikne také prostor, kde mohou klienti trávit aktivně svůj volný čas. V příštích letech chceme navýšit kapacitu sítě sociálních služeb o 400 lůžek. Vedle investice kraje chceme do sítě zapojit kapacity budované soukromými investory,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Navýšení je vzhledem k současné složité ekonomické situaci jediné, které si Liberecký kraj bude moci z krajského rozpočtu jako investor během několika let dovolit. Nicméně stále musíme vzhledem ke stárnutí populace počítat a počítáme ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb s navýšením kapacity právě pobytových služeb,“ dodal Petr Tulpa, náměstek pro resort sociálních věcí. 

V horizontu čtyř let by se mohlo jednat o zvýšení kapacity až o zmíněných 400 lůžek, konkrétně například v lokalitě Vratislavice na Nisou či v Jablonném v Podještědí. Naposled rozšířil Liberecký kraj jako objednavatel novou kapacitu o pobytové služby Domova seniorů Sychrov.  

Liberecký kraj získá na výstavbu dotaci z programu Ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 36.279.464 korun. „Jedná se o projekt financovaný po jeho dokončení. Jeho celkový rozpočet činí 73 milionů korun. Rada kraje nyní schválila přesunutí více než osmi milionů korun z rezerv a nedočerpaných provozních příspěvků některých příspěvkových organizací,“ vysvětlil Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

„Domov důchodců Velké Hamry má již dokončenou projektovou dokumentaci. Můžeme zahájit přípravu výběrového řízení a připravit se na složité vybudování nástavby objektu v příštím roce bez omezení provozu služeb. Kraj získal dotační finanční prostředky z programu Ministerstva práce a sociálních věcí. Vše musíme dokončit nejpozději do 30. listopadu 2022,“ upřesnil náměstek pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419