Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Investiční akce „Parkovací dům, lávka a kultivace sídla Libereckého kraje“ pokračuje i nadále v projektové přípravě

30. 06. 2020

V současné době je projekt „Parkovací dům, lávka a kultivace sídla Libereckého kraje rozdělen na dvě etapy, a to na parkovací dům (Etapa 1) a okolí úřadu (Etapa 2). U výstavby parkovacího domu pracuje Liberecký kraj s možností potenciální financovatelnosti tohoto záměru ještě v tomto programovém období Evropské unie, a to v rámci IPRÚ Liberec – Jablonec.

„Kraj měl v letošním roce v původním rozpočtu 127,2 milionu korun. V současné době je částka 120 milionů korun na parkovací dům přesunuta do finanční rezervy kraje. Je to jediný projekt, který je z důvodu koronavirové krize posunut v čase. Na projektové přípravě se dále pracuje a další rozhodnutí o projektu bude na nově zvoleném krajském zastupitelstvu. Můj názor je dlouhodobě stejný, kultivace dolního centra města je nutná. Uvědomujeme si, že jsme odpovědni za to, jak vypadá okolí krajského úřadu a chceme ho ve spolupráci s městem Liberec vrátit obyvatelům a návštěvníkům Liberce jako odpočinkovou zónu s jedinečným přístupem k řece Nise. Tento projekt budu prosazovat i po říjnových volbách,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Projekt je nyní ve fázi žádosti o vydání územního rozhodnutí. Kraj přepokládá, že jej získá v září 2020. Dále Liberecký kraj intenzivně pracuje na dokumentaci pro stavební povolení u Etapy 1 (parkovací dům), kde očekává dokončení během července 2020. Poté, co bude vydáno pravomocné územní rozhodnutí, bude kraj připraven neprodleně žádat o vydání stavebního povolení.

„Přípravná fáze projektu tedy ohrožena není, a to proto, že máme finance vyčleněné do rozpočtu odboru investic a správy nemovitého majetku. Pokud vše půjde dle nově nastaveného harmonogramu a projekt zůstane rozdělen na dvě etapy, počítáme, že dokumentaci pro výběr zhotovitele bychom měli mít k dispozici v první polovině roku 2021,“ uzavřel náměstek Sviták.

 

 

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307