Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vybral firmu, která dokončí projekt náplavky a kultivace okolí krajského úřadu. Začne stavět letos na jaře

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 01. 2024 11:12
  • Majetek a investice

Sdílet článek

Náplavka u řeky Nisy, její přemostění, prostranství s parčíkem u parkovacího domu a celková úprava tzv. dolního centra Liberce. To vše vybuduje firma CL-EVANS s.r.o. za nabídkovou cenu 130.315.554,24 korun včetně DPH. Rozhodli o tom na svém včerejším jednání krajští radní. Stavět se začne letos na jaře a firma bude mít 330 dnů na dokončení.

„Akce navazuje na I. etapu revitalizace prostranství před budovou sídla Libereckého kraje, jejíž součástí je stavba parkovacího domu. Ten by dokončen v prosinci roku 2023. V roce 2017 jsme na náplavku a kultivaci okolí sídla kraje vyhlásili architektonickou soutěž. Do soutěže o návrh se tehdy přihlásilo 10 zájemců. Uvědomujeme si, že jsme odpovědni za to, jak vypadá okolí krajského úřadu, a chceme ho vrátit obyvatelům a návštěvníkům jako odpočinkovou zónu s jedinečným přístupem k řece Nise. Součástí projektu bude její přemostění, které umožní důstojný vstup do sídla krajského úřadu bez zbytečného obcházení. Zároveň se tím naplní vize autora projektu krajského mrakodrapu Zdeňka Plesníka, jehož projekt v 60. letech 20. století s vybudováním takového mostu počítal,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Obdrželi jsme celkem šest nabídek, jako nejvýhodnější jsme vybrali tu od firmy CL-EVANS s.r.o. Předpokládaná hodnota stavby činila 159.776.985,31 korun včetně DPH. Firmu jsme vysoutěžili za 130.315.554,24 korun včetně DPH. Dosáhli jsme tím úspory zhruba 20 %, což přibližně odpovídá hodnotě DPH,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Projekt vylepšení okolí sídla krajského úřadu řeší revitalizaci zelených ploch a okolí řeky Nisy. V souvislosti se záměrem Libereckého kraje, který kultivuje okolí krajského úřadu a související prostory, navazuje na tuto akci statutární město Liberec rekonstrukcí pozemků ve svém majetku.

Oba projekty tvoří v terénu logický celek. Zahrnuta je celá plocha parku Na Rybníčku, zpevněné plochy navazující na náplavku a vstup do budovy Krajského úřadu Libereckého kraje, zeleň mezi Domem kultury Liberec a sídlem CHKO Jizerské hory. Součástí plánu je odstranění lávky přes řeku Nisu, vybudování nové lávky, doplnění veřejného osvětlení a vhodného mobiliáře.

Projekt počítá také se zpřístupněním řeky a jejím včleněním do veřejného prostoru. Nově bude součástí revitalizovaného prostranství stánek občerstvení a veřejné WC. Náplavku budou tvořit schodišťové stupně vhodné k sezení. Nový park bude respektovat stávající zeleň tam, kde je to vhodné, doplněny budou další dřeviny a vodní prvek. Zpevněná plocha bude využívána jako náměstí pro konání slavností, trhů a jiných událostí.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky