Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Léčebna respiračních nemocí ve Cvikově se dočká zateplení a nové střechy

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 07. 2023 11:46
  • Majetek a investice
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Krajští radní vybrali na svém včerejším jednání firmu, která zateplí fasádu a střechu pavilonu A v Léčebně respiračních nemocí Cvikov. Je jí OMLUX, spol. s r.o., a to za nabídkovou cenu 25.899.996,58 korun včetně DPH.

„Cílem projektu je zlepšit tepelně-technické vlastnosti budovy na úroveň současných požadavků. Je to další investice do Léčebny respiračních nemocí ve Cvikově. Jsem rád, že se i díky tomu dostane pacientům kvalitní a nadstandardní péče,“ uvedl Vladimír Richter, člen rady kraje pro resort zdravotnictví.

Na střeše budou mimo jiné v rámci zateplení překryty tepelnou izolací i atikové zídky. Nová krytina střechy bude fóliová, závětří na terasách budou vyměněna za nová s bílými hliníkovými rámy. Nadzemní část bude po zateplení opět obložena černým keramickým obkladem v původním rozměru.

Areál cvikovské léčebny se dlouhodobě průběžně a systematicky vylepšuje. „Jsem rád, že se díky úsilí pana ředitele a celého kolektivu daří zlepšovat podmínky pro klienty. Jedná se o unikátní prostředí, které splňuje nejnáročnější požadavky pro léčbu respiračních chorob,“ dodal Vladimír Richter.

Významnými stavebními úpravami prošel pavilon Léčebny respiračních nemocí v Martinově údolí ve Cvikově loni na podzim. Získal kompletní zateplení, nová okna s elektrickými venkovními žaluziemi, rekonstrukce se dočkala také střecha.

„Náklady činily dvacet milionů korun. Evropská unie poskytla dotaci 7,1 milionu, zbytek činily výdaje z rozpočtu Libereckého kraje,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Dětská část prošla v letech 2020 a 2021 rekonstrukcí za 10,5 milionu korun, byly vybudovány také sprcha a toalety, herny dostaly nové vybavení, dětem nově slouží tři kolotoče a keramická dílna. Do Martinova údolí dorazil nový traktůrek, výměnou prošel nákladní výtah a opravy se dočkaly sprchy. „Během posledních dvou let bylo ve cvikovské léčebně proinvestováno celkem 37 milionů korun,“ podotkl ředitel léčebny Rudolf Focke. Do roka by se rekonstrukce měla dočkat také tamní kotelna.

Po vypuknutí války na Ukrajině v areálu léčebny našlo ubytování 17 ukrajinských žen s dětmi a jeden starší muž. „Pracovali na úklidu areálu a budov, vypomáhali v kuchyni a jedna z nich je lékařkou v oboru pediatrie,“ dodal Focke.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky