Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nedobrovolná změna dodavatele energií bude stát kraj miliony navíc

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 16. 03. 2022 10:43
  • Majetek a investice

Sdílet článek

I Liberecký kraj řešil náhlou změnu dodavatele elektrické energie. Po pádu společnosti LUMIUS, která původně elektřinu dodávala, přešel kraj do režimu dodavatele poslední instance (DPI) u společnosti ČEZ Prodej. Od 7. února 2022 do konce tohoto roku se kraj dohodl na dodávkách energie se společností ČEZ ESCO. Kvůli cenovému rozdílu musí kraj upravit rozpočet a přidat peníze do jednotlivých kapitol tam, kde nyní chybí.

„Na včerejším jednání rady jsme odsouhlasili navýšení financí pro zajištění dodávky elektřiny do konce tohoto roku. Vzhledem k nevýhodnosti ceny v režimu dodavatele poslední instance, ve kterém jsme se jako mnoho českých domácností a dalších institucí nedobrovolně ocitli, jsme s novým dodavatelem, společností ČEZ ESCO, uzavřeli smlouvu s výhodnější cenou co nejrychleji,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. „Jako pozitivní vnímám úsporu téměř devíti a půl milionu korun oproti tomu, kdybychom ještě zůstali v režimu DPI. Ovšem i s novým dodavatelem vzrostouf náklady Libereckého kraje na energie o bezmála 48 milionů korun.“

Akceptací nabídky ČEZ ESCO, a.s., ze dne 28. ledna 2022 byla dodávka elektřiny zajištěna pro 6 odběrných míst, 5 příspěvkových organizací, v objemu 1.025,62 MWh na období od 7. února 2022 do 31. prosince 2022. Cena silové elektřiny je sjednána ve výši 6.193 Kč/MWh bez DPH.

Akceptací nabídky ČEZ ESCO, a.s., ze dne 31. ledna 2022 byla dodávka elektřiny zajištěna pro 8 odběrných míst, 6 příspěvkových organizací a budovy krajského úřadu, v objemu 4.959,22 MWh na období od 7. února 2022 do 31. prosince 2022. Cena silové elektřiny je sjednána ve výši 6.141 Kč/MWh bez DPH. „Společnosti Silnice LK, a.s. a Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje si vzhledem k objemu zakázky do půl milionu korun zajistily dodávku u ČEZ ESCO, a.s. přímou akceptací nabídky z 28. ledna,“ doplnil náměstek Miklík.

Při dodávce elektřiny v režimu dodavatele poslední instance do 30. dubna 2022, kdy by bylo reálné dokončit otevřené nadlimitní řízení v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, by spotřeba elektřiny ve všech dotčených odběrných místech činila 1.693,547 MWh. 

Při ceně silové elektřiny 11.732,90 Kč/MWh bez DPH v režimu DPI by náklady za silovou elektřiny byly 19.865.309 korun. Přechodem k vybranému obchodníkovi ČEZ ESCO s dodávkou elektřiny od letošního 7. února budou náklady za silovou elektřinu, které jsou závislé na skutečné spotřebě, 10.412.828 korun,“ řekl Zbyněk Miklík.Úsporu v nákladech za dodávku elektřiny ze sítí vysokého napětí lze vyčíslit na 9.452.482 korun za tři měsíce.“

Libereckému kraji vznikly vícenáklady kvůli dodavateli poslední instance, a to konkrétně 6.193 Kč/MWh a 6.141 Kč/MWh, celkem 44.925.594 korun včetně DPH. V roce 2023 plánuje Liberecký kraj nákup energií v objemu 31.000 MWh/rok pro elektřinu a 81.000 MWh/rok pro plyn.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky